Vilken hastighet ska jag välja?

Bredbandsleverantörerna idag erbjuder en mängd olika bredbandstjänster, med olika hastighet – allt ifrån 10 Mbit i sekunden till 1 GB i sekunden, det vill säga 1000 Mbit. Lika mycket som hastigheten varierar kan också priset variera, varför det kan vara en god idé att inte bara välja det dyraste och snabbaste alternativet. Istället bör man analysera sina surfvanor, fundera på vad man faktiskt använder internet till, och välja en hastighet utefter vad de vanorna kräver. På det sättet kan man spara mycket pengar.wlan-303722_1280

Om man endast använder datorn till att surfa och kolla mejlen, klarar sig de allra flesta med den lägsta hastigheten. Det kanske kan verka otroligt, men faktum är att de allra flesta internettjänsterna inte kräver en hastighet högre än 5 Mbit per sekund. Det gäller även de tjänster som är något ”tyngre”, som tjänster för att streama video och ljud, och kommunikationstjänster som videosamtal. Om man alltså främst surfar på internet, kollar på mejl eller spelar på casino online, räcker det gott och väl med 10 Mbit i sekunden.

Saker som kräver mer kapacitet är till exempel att spela datorspel online och att ladda ner film. Om man använder internet till detta bör man välja en betydligt högre hastighet. Man kan dock ändå klara sig utan att välja den allra högsta hastigheten. I de fall man är flera i hushållet som har varsin dator, och således kommer att surfa samtidigt, kan det däremot vara en god idé att välja det snabbaste alternativet. Att surfa flera samtidigt kräver relativt mycket kapacitet, och för att surfandet inte ska upplevas som långsamt bör man därför välja bland de högsta hastigheterna, beroende på hur många man är i familjen. Ju fler man är, desto högre hastighet behöver man. Även om man bara är två som ska surfa samtidigt kan dock den högsta hastigheten behövas om en eller båda av dem gör just något krävande, som att spela spel online.

Många bredbansleverantörer påpekar dock att upplevelsen av snabbhet när man surfar inte bara kommer sig av den hastighet man har valt, utan även på hur stabil uppkopplingen är. Det är dock svårare att mäta.

 

Taggar: , , , , ,

 
 
 
 
 
erudito