Att välja router

Hur väljer man rätt router? Hur vet man hur mycket pengar man behöver lägga ner för att få sina behov tillgodosedda? I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på och vad som är viktigt när man väljer router. Valet är inte enkelt då det finns en mängd olika varianter på marknaden. Det finns också en rad olika prisklasser och det gäller att lägga sig i rätt prisklass för de aktuella behoven. Behoven kan skilja sig mycket mellan en liten lägenhet och ett stort företag. Läs vidare för att lära dig mer.

Att välja router är inte enkelt

981px-Router_D-Link_DIR-600Att välja router är inte så lätt du det finns en uppsjö på marknaden. Det gäller att först fundera på vilka behov man har. Behöver man en mycket snabb med stor räckvidd så bör man lägga sig i någon av de högre prisklasserna. Räcker det med en lite långsammare med kortare räckvidd så kan det räcka långt med en budgetmodell. Det finns en rad olika tillverkare av routers. Asus är en väldigt populär men även apple har utvecklat många olika routers. Tillverkare spelar kanske mindre roll, egentligen handlar det om att titta på de tekniska specifikationerna och se hur lång räckvidd och hur hög hastighet som routern tillåter. Det kan också vara aktuellt att titta på om routern erbjuder några specialfunktioner såsom delning av filer i molnet, koppling till skrivare och så vidare. En annan sak som är viktig att tänka på är säkerheten, särskild om routern ska användas vid ett företag där känslig information hanteras.

Viktigt att tänka på vid val av router

Det gäller alltså att först fundera över hur behoven ser ut innan man väljer vilken router man ska satsa på. Att använda sig av trådlöst internet är väldigt populärt både i hemmet och på företaget. Men för att det ska fungera smärtfritt gäller det att routern lever upp till de krav som finns. Ska du till exempel streama film i HD hemma så bör du ha en router med hög hastighet. Har du ett stort hus eller en stor lägenhet bör du satsa på en router med lång räckvidd. Risken är annars att du tappar väldigt mycket hastighet när du befinner dig långt ifrån routern. Glöm inte att fundera över om du har några särskilda behov när det gäller säkerhet eller inställningsmöjligheter. Många routrar har idag ett enkelt webbgränssnitt där du kan göra allehanda inställningar. Det kan vara värt att undersöka vilka möjligheter som den router du fundera på erbjuder vad gäller inställningar och gränssnitt.

 

 
 
 
 
 
 
erudito