Att tänka på när du ska installera bredband

För dig som planerar att installera bredband i ditt hem för första gången finns det vissa faktorer som du bör beakta innan du bestämmer dig för vilken leverantör och vilken form av bredband du ska välja. En av de första frågorna du bör ställa är vilka förutsättningar som finns i ditt hem för att installera bredband. Om du bor i en lägenhet kan det till exempel hända att din förening redan har ett avtal med en bredbandsleverantör. Du kan således dels få reda på dina tekniska förutsättningar genom att kontakta ordföranden i din förening, och dels genom att helt enkelt fråga olika bredbandsleverantörer om de har möjlighet att installera bredband i ditt hem. Din rätt att ha tillgång till en internetuppkoppling med en viss hastighet är lagstadgad, och regleras i lagen om elektronisk kommunikation. Du behöver alltså inte vara orolig för att det inte finns någon leverantör alls i ditt område. Om du bor i villa kan du behöva betala för att fiberkabeln ska dras till ditt hus, och således kontakta en bredbands- eller elinstallatör. Om du arbetar som elinstallatör och är egen företagare, åker du sannolikt runt mycket under din arbetsdag. När du kommer hem kan det vara skönt att slippa ta tag i fakturering. Facturino är en tjänst som genom fakturaköp tar hand om dina fakturor, så att du som egen företagare slipper.

När du sedan har klart för dig vilka förutsättningar du har, bör du fundera på ditt behov. Vilken hastighet behöver du, till exempel? Det beror helt på hur du använder internet. Om du i första hand använder det för att till exempel betala räkningar och surfa på sociala medier behöver du inte välja den snabbaste uppkopplingen. Det bör du däremot göra om du använder internet till att se på film, spela spel eller andra mer krävande saker.

Det är också viktigt att tänka på det finstilta, till exempel hur lång bindningstiden är. Läs också noga igenom villkoren för att säga upp avtalet i förtid. Det kan även vara intressant att fråga hur mycket hjälp leverantören erbjuder om problem skulle uppstå; när finns kundtjänst tillgänglig, hur snabbt kan de fixa problemen och får du någon ersättning för tiden du varit utan internet?

Slutligen bör du självklart ta priset i beaktan, och reflektera över vilken av leverantörerna som ger dig mest värde för pengarna. Om du har dessa faktorer i åtanke när du väljer ditt bredband, kommer du med stor sannolikhet att bli nöjd med ditt val.

Att tänka på när du ska installera bredband 2

 

Taggar: , , , , , ,

 
 
 
 
 
erudito