20-årsjubileum för Internet i Sverige

Vem kunde anat, för bara 20 år sedan, hur världen ser ut idag? När internet kom trodde många att det bara var en fluga som skulle vara på modet i några år för att sedan dö ut. Datorerna var oftast grå klumpar. Windows 95 hade kommit med “multi-tasking”. Men många körde fortfarande Norton Commander i DOS. Internet ja, det började med IRC – textchat i grupper över hela välden, FTP – servrar man kunde hämta ner filer ifrån och WWW i form av enkla sidor med formatet text och kanske en bild. Tänk vad långt vi kommit på de här 20 åren!

Internet är en del av vår vardag

Nästan alla människor idag i Sverige använder internet dagligen. Vi kan inte jobba utan vår mail, vår ip-telefoni, våra cloud-drives… Vi kan faktiskt inte ens ringa utan att slå upp telefonnumret på Internet först. Skolan har allt från anmälning, inlärning och betygsrapportering på internet. Till och med dagis skickar bilder på Instagram eller Förskoleappen hem till föräldrarna under dagen. Och vi känner oss alla nakna och otillgängliga när wifi:t och 4Gn inte funkar.Tänk vad mycket kunskap och kraft vi har vid våra fingertoppar! Jag skulle inte vilja gå tillbaka till tiden innan internet! Internet har förändrat vår vardag till det bättre!

Hur ser framtiden ut?

När jag sitter här och tänker tillbaka på hur det var när internet kom för 20 år sedan kan jag ju inte undvika att tänka på hur det kommer att se ut om ytterligare 20 år! Hur kommer vår värld att se ut då? Vilka förunderliga manicker har vi i vårt vardagliga liv? Hur ser internet ut? Hur har kunskapens spridning påverkat världens fattiga och förtryckta länder? Kanske har vi alla ett chip under huden som gör att vi kan kommunicera med alla andra människor och ha tillgång till ett globalt nätverk av data. En flash av insidan av ett Borg skepp från någon Star Trek film dök plötsligt upp på näthinnan. Hur vill du ha framtiden?

 
 
 
 
 
 
erudito